Monday, August 18, 2008

MAHA 2008

MAHA 2008:
11 - 23 ogos 2008
Malaysian Agro Exposition Park Serdang (MAEPS)
Serdang, Selangor
9.00 am - 7.00 pm (Isnin- Khamis)
9.00 am- 9.30 pm (Jumaat - Ahad)

video

"Berikutan kejayaan MAHA 2006, Malaysia sekali lagi menganjurkan pameran yang terbesar rantau ini, yang memamerkan teknologi dan inovasi terkini dalam pertanian, asas tani, hortikultur dan Industri agropelancongan -Pameran Malaysian Agriculture, Hortikultur Dan Agrotourism 2008 (MAHA 2008). Dihoskan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan dibangunkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), MAHA 2008 dijangka menjadi acara terbesar bagi Industri Asas Tani. di anugerahkan dalam Malaysian Book of Records sebagai Pameran Yang Terbesar di Malaysia. MAHA 2008 adalah dianggap sebagai satu 'mesti mengikuti' untuk industri yang dikemaskini dengan pembaharuan terbaru dan rumusan dan menjalankan perniagaan. sebanyak 950 tempat dan pempamer-pempamer antarabangsa dijangka akan mempamerkan industri"

atas dasar ini, team KKS ingin lakukan bagi mengisi waktu lapang ketika cuti. berikut adalah catatan kami:

pada 17 ogos 2008, team KKS merangka lawatan ke MAHA 2008 setelah penat melepak saban hari di Maulana, Serdang. Lawatan secara bermotor ini disertai oleh Zaidi, Hafdzuan, Qadir, Nizo, Ecam dan Wafi menuju ke MAHA 2008 pada jam 4.30 petang, yang pada awal perancangan nak pergi pada jam 2.00 petang (nizo tengah hangit satu badan pada time ni) . Kami memilih untuk menaiki motosikal kerana tidak perlu bayar parking dan tidak perlu melayan karenah kesesakan di jalan raya.

Kami memilih untuk melalui exit UPM-MARDI kerana berdekatan dengan rumah kami, kalian juga boleh melalui exit Hospital Serdang dan exit MARDI- Putrajaya. Semasa perjalanan serta menyelit di celah-celah kenderaan, qadir dan echam mengalami kemalangan kecil. mereka serta motosikal mereka tidak mengalami kecederaan serius, cuma yang melanggar mereka cedera teruk. menurut laporan mamat random, penunggang dan pembonceng random tersebut terbabas dan masuk longkang.

kesan kecederaan

qadir menenangkan diri beliau dengan merokok

anyway..kami kemudiannya mencari tempat parking (berdekatan dengan dewan D) dan mula menapak ke kawasan pameran. untuk makluman, hanya RM 2 untuk sekali parking dan jika anda parking terlalu jauh, anda boleh menaiki tram dengan harga RM 1 (boleh naik banyak2 kali).

hari minggu yang ramai serta panas.


perjalanan tidak mengambil masa yang lama untuk ke dewan A, B, C dan D kerana tempat yang berdekatan antara dewan² lain.
  • dewan A = pameran agensi pertanian tempatan
  • dewan B = pameran agensi luar negara
  • dewan C = pameran agensi swasta
  • dewan D = pameran usahawan pertanian/ makanan
wafi on the big screen. gila famous

kami kemudian memilih untuk memulakan perjalanan menuju pavilion rumah negeri. Di situ terdapat pengumpulan barangan hasilan pertanian / kraftangan dari petani² negeri tersebut. juga terdapat informasi mengenai pencapaian pertanian/ penternakan dan perikanan di kawasan tersebut.

wan dan wafi teruja melihat replika haiwan. sila beza gambar diatas (^) dengan di bawah ini (v).

hahahaha...

kami kemudiannya plan nak ke tempat rodeo akan tetapi kami tersalah tengok map dan kami ke tempat random di mana mereka menyediakan kawasan bergambar dengan kambing dan mencuba trek motorcross bersama motosikal MOMOS. Zaidi dan wafi mencuba tahap keunggulan motosikal MOMOS tersebut yang nyata tiada bayaran dikenakan.

bertemu dan bermesra dengan maskot KKS

gaya penunggang moto x yang tidak berlesen

ternyata puas dan mencapai klimaks setelah menguji motosikal free

kemudian kami jalan2 menuju ke plot tanaman padi. dan setelah mengambil gambar, kami jalan menuju ke tempat haiwan ternakan dimana terdapat aktiviti rodeo.


kagum melihat koboi² dari Australia yang begitu cekap menunggang kuda dan lembu disamping pandai bermain cemeti..mereka boleh libas² cemeti seperti bunyi tembakan. setelah penat menonton aktiviti orang lompat² atas kuda dan lembu, kami kemudiannya ke tempat ternakan kambing, lembu serta wonder pet.
kawasan kurungan kuda / lembu rodeo import

teknik menangkap lembu dengan menangkap kepala lembu. wan teruja

zaidi menunjukkan tanda best setelah melihat aksi rodeo tersebut

juga skil menangkap leher lembu tanpa guna tali

menunggang lembu berirama

zaidi, wafi dan wan secara tiba-tiba boleh berbahasa ausi apabila melihat aksi rodeo ini

kes menunggang lembu berirama tanpa tali pinggang keledar

beramas mesra bersama haiwan ternakan.

kami kemudian berehat sebentar di MPIB (malaysian Pineapple industrial board) untuk menikmati jus nenas. sambil lepak², kami melihat pelbagai jenis nenas yang di tanam di hadapan kiose MPIB tersebut. perjalanan diteruskan. untuk perjalanan di luar sahaja sudah memakan masa..hingga hampir pada waktu maghrib. Kami kemudian menuju ke dewan A, B, C dan D. sebelum mengambil keputusan untuk balik.

info:
  • parking kereta - RM 2
  • naik tram - RM 1 (sekali bayar, tapi boleh naik banyak kali)
  • kalau x nak harung kesesakan lalu lintas, elok datang masa isnin - jumaat
  • datang naik motorsikal
  • sediakan payung - standby hujan @ panas
  • panas sun block
  • bawak air - kalian pun boleh beli kat gerai yang disediakan.
MAHA2008 Activities and Show Highlights


Exhibition Area

Hall A - Government and Agencies Exhibition
Hall B - International / Guest Nation & Private Sector with International Affiliation
Hall C - Local Corporate Exhibition
Hall D1 - Popular Dishes of Malaysia
Hall D2 - Agrobazaar
Hall D3 - Walk-in Seminars & Opening/Closing Ceremony

Agrobazaar @ Hall D2

Sale of Agro-Based Products by Small & Medium Enterprise
Fresh Fruits & Vegetables

“Malaysia Truly Asia Kitchen”
Popular Dishes of Malaysia @ Hall D

Seminar
Walk in Seminar @ Hall D3
-Opportunities to Increase Export in Agriculture and Food
-Entrepreneur Success & Opportunities in Agriculture and Food
-Opportunities in Agriculture and Food Business

Livestock Exhibition- Cow & Goat

Technology Exhibition & Livestock Based Product
-Livestock Technology Exhibition
-Livestock Increase Issue & Value Product Sales
-Cooking Demonstrations by Celebrity Chef- Chef Ismail, Chef Florence & Chef Razak

Interaction/ Recreation
Petting Zoo “Guinea Pig, Chipmunk, Rabbit & Hamster”
Cats & Dogs Competition & Exhibition
Camel, Pony & Elephant Riding
Zoo Exploring
Horse Activity “Pony Ride, Carriage Ride & Musical Ride”
Horse & Rabbit Exhibition
Souvenirs Selling
Photo Taking with Animals
Awareness Campaign
Goat Activities- Goat Circuit & Milk Feeding

Livestock Sales & Auction

Rodeo Show
Steer Wrestling
Bull & Bareback Riding
Saddle Bronc
Rope & Tie
Team & Breakaway Roping
Ladies Barrel Race
Steer Undercorating

Livestock Competition (Cow & Goat)
“Induk Comel”
“Pejantan Unggul”

Pastura Muzium
Exhibitions & Sales of Seed, Organic seed Livestock Food, Pesticide & Paraquat

Demonstration Centre
Goat Semen Collection
Jersey Cattle Milk Extraction Demonstration

State Pavilions
Investment Opportunities in Various States
States Products

Amphitheatre
Show by Popular Artist & Cultural
Karaoke Competition
Liveband Competition
Weight Lifting Competition

Gardens
Flowers, Palms, Herbs, Paddy, Pineapple, Vegetables and Landscape
Horticulture Farm

Agriculture Machineries Exhibition @ Machineries Farm

Static Exhibition relating Livestock Technology & Department

Exhibition @ the Lake
Breeding of Cage Fish

1 comment:

jasmin said...

wohh tak ajak. dah lalu umah aku, tak ajak.