Sunday, October 28, 2007

AL-FATIHAH

innalillahi wa innalillahi raajiuun...kami team kelab kembara serdang ingin mengucapkan takziah kepada nizo dan keluarga di atas kehilangan adik beliau, Allahyarham Khairul Anuar bin Omar pada 26 Oktober 2007 akibat kemalangan di jalan raya. Semoga roh Allahyarham di tempatkan bersama golongan orang2 yg beriman..Amin..Al-Fatihah..

Monday, October 22, 2007

NANTIKAN KEMUNCULANNYA

haaa...kembali lagi kita dipersada blog ini..rancangan ke Kelantan-Terengganu sedikit tergendala..bukan tidak jadi..cuma dibawa ke hadapan saja..maap kepada pembaca senyap blog KKS kerana tiada bahan baru yang kamu boleh baca bagi mengisi masa mengular kamu itu..oh ya semenjak dua menjak ini ..cuaca tidak menentu...hujan, panas, ribut..uhh..nak ke laut..tgh bergelora musim ni..nak kuar secara open pun tidak berapa sangat sebab hujan turun tidak menentu.nak mandi sungai/ air terjun lagi ahh..mesti cam bah dr hulu ke hilir....dengar cerita bagi mengisi masa lapang hari minggu, kami team KKS akan turun ke Melaka dan Perak untuk mandi manda..mandi air panas..mandi air terjun..trekking...bercamping selain berjalan2 ke tempat cool/old skool sambil membeli belah dan melayan kopi/cendol/laksa/asam pedas..yeahahah.. untuk informasi... "Passion"..adalah tema untuk trip hujung minggu kali ini..

video

Sunday, October 21, 2007

LAWATAN SAMBIL BELAJAR

Telah di [ctrl c + ctrl v] oleh editor secara kasar setelah mendapat kebenaran dari penulis asal..

trip KKS dengan tema "Back to School"

25hb Feb 2007 itu ari, kelab kembara serdang telah mengadakan lawatan sambil belajar sekitar Kuala Lumpur dengan diiringi oleh cikgu disiplin iaitu cikgu jasmin.....antara tempat yg menjadi pilihan adalah muzium negara... lepas tu kita orang ke tugu negara dan tempat terakhir menjadi pilihan lawatan merupakan taman burung....(ikut plan asal sebenarnya kita orang nak pegi zoo negara je, plan awal tu kena cancel memandangkan tak ramai yg nak join ke zoo)...tema kelab kembara serdang kali ni adalah "back to school"... posting kali ni aku nak upload gambar kat muzium.... gambar kat tugu negara & taman burung akan di upload lain kali...

budak sekolah curi-curi isap rokok...

lama dah tak sampai kat Muzium Negara, tempat nya tidak banyak yang berubah..cuma feel la..sebab last pergi muzium masa kami darjah 6..itu pun ikut cikgu pergi rombongan sekolah..tak banyak tempat boleh mengular..kami begitu teruja lalu mengambil gambar di hadapan pintu masuk muzium..

bergambar bersama cikgu jasmin kat depan pintu masuk muzium

kemudian kami memulakan lawatan dikawasan luar muzium..dengan memasuki replika Istana Satu..di situ dipamerkan barangan keperluan serta perabot yang digunakan di zaman persuratan melayu lama...masuk adalah percuma..

tekun mendengar penjelasan cikgu jasmin tentang keterujaan beliau terhadap persuratan melayu lama

cubaan mencuri tempayan lama untuk menampung tabung KKS gagal setelah dilihat melalui CCTV

kemudian kami menuju ke arah pameran pengangkutan sejak zaman hang tuah sampai la zaman 90-an..

"abang ader lalu tak seremban?... sekolah saya kat sana"

kemudian kami masuk ke dalam muzium, ya..untuk pengetahuan semua..kami kena bayar RM 2/orang..tapi time tu nizo yang setelkan sebab kami masih "sekolah"..hahaha...memang mendukacitakan kami kerana tingkat -2 muzium sedang direnovate..jadi kami tidak dapat melihat bapak ikan kerapu yang telah diawet..sebelum tu kami terlihat pameran kuih tradisional malaysia..memang macam sial sebab kuih disitu dah berkulat serta bentuknya yang dah lari side..tapi kami berfikir positif bahawa kemungkinan kuih tersebut akan ditukar pada hari raya yang berikutnya...lalu kami ubati lara hati ini dengan memasuki zon pameran budaya masyarakat malaysia.....disini kami didedahkan tentang budaya majmuk di negara ini sejak zaman sebelum hang tuah hingga lah sekarang..kami kemudian teruja dengan replika burung garuda yang digunakan untuk mengangkut budak yang nak kena sunat.. ritual arakan ini hanya dilakukan oleh kerabat diraja pada zaman hang tuah dan pengangkutan yang difahamkan sebesar kapal terbang MAS fokker akan diarak ke seluruh kampung sebelum kanak2 diraja terbabit disunatkan.

teruja dengan replika garuda

melihat pameran tradisi baba dan nyonya..di sebelah kami terdapat awek foreigner yang tak pakai bra menyebabkan pengawas kami teruja

cikgu jasmin menyelia penyediaan dodol ripof..

lepas tu kena paksa bakar lemang ripof plak....

cikgu jasmin meletakkan kembali replika singa kerana kantoi dengan CCTV jugak..

kami penat..tapi pelik tengok budak sekolah lain boleh handle lagi kepenatan mereka..cam cilake

kemudian kami menyambung pengembaraan kami di kawasan luar muzium...bertujuan untuk mengembalikan keremajaan peparu & tekak (keremajaan la sangat..hahahaha)

dah penat tu.... marila menghisap rokok untuk menghilangkan penat...

cubaan merasuah pengawas sekolah dengan rokok winston

malangnyer pengawas sekolah ni hanya hisap rokok dunhill je, winston dia tak mau... korang nampak tu, bangga gila muka pengawas sekolah selepas membuat kita orang kantoi ngan cikgu jasmin..

cubaan meletupkan kepala di bawah tayar keretapi..kerana malu akibat terkantoi dengan cikgu displin

malangnya cubaan bunuh diri gagal setelah mendapati pemandu keretapi tersebut ialah pengawas yang kantoikan tadi

kemudian kami diheret semula masuk ke bengkel SPM yang sebenarnya di buat di area muzium tersebut.

kemudian kami mengeksplorasi pameran laut dan pameran orang asli..hanya perlu turunkan tandatangan dan no i/c jika mahu masuk ke pameran tersebut..lawatan kami tidak sampai di sini saja..kemudian kami ke KL Bird Park..selanjutnya akan dicerita tidak lama lagi..dah..kamu semua boleh sambung kerja setelah membaca post ini. Sekian

Thursday, October 18, 2007

BARA'AN

pada 16 oktober 2007..team KKS mengadakan aktiviti barapan di umah ahli kelab. Seramai 13 orang yang turut serta aktiviti ini yang bermula dari pukul 8.30- 12.00 malam. Bermula dari umah atas bukit iaitu umah encik nizam nuri..di umah beliau kami makan mee hoon yang panas dan pedas

menahan pedas ketika sedang memakan mee hoon yang pedas..

....malah di rumah beliau juga kami selamber menghisap rokok (atas kebenaran tuan rumah)

situasi terkawal di rumah encik nizam nuri

..ahahaha..kemudian kami ke umah encik zaidi..pun makan mee kuning juga..setiap umah kami dah setkan kepada 1 rumah = 30 minit sahaja..

situasi terkawal di area umah encik zaidi, ped, wafi & arab

pastu plak kami ke umah encik ped..untuk pengetahuan pembaca senyap..umah encik zaidi, encik ped, encik wafi dan encik arab adalah sama dalam satu kawasan..erti kata lain..kami berjiran..ahahaha...kemudian kami ke umah encik wafi..encik wafi kemudiannya menayangkan kami mercun yang biasa digunakan untuk malam hari kebangsaaan 2007..

mula huru-hara pabila asyik nak smack down bila bergambar..macam cilake

ahaha...takde la besar sangat...kemudian kami ke umah encik arab..ya..di rumah beliau kami layan cerita "baik punya cilok"..dan kami melihat sahaja botol2 shisha yang dipamerkan..hampes...kemudian kami ke umah cik jasmin..

situasi terkawal di rumah cik jasmin (segan)

kami makan laksa johor..dan kami layan kembali cerita "Baik Punya Cilok"..sampai habis..pastu kami ke umah encik pacak..ya..di rumah beliau di sediakan air berkarbonat dan kuih muih kerana ketika itu ibu bapa beliau sedang beradu..

masing-masing mula keluh kesah di rumah encik pacak

pastu setibanya kami ke tempat kereta..mereka mula kecuh kerana si encik wafi menyatakan hasrat beliau untuk membakar mercun..hasrat beliau diterima oleh kami tanpa rasa bersalah..kami ke tempat yang dituju iaitu di persimpangan jalan ke Hospital Serdang...hahaha..hasrat kami murni..ingin berkongsi kegembiraan kami bersama pesakit2 di sana...dan juga penumpang ERL..

pasukan pelancar mercun sedang melakukan kerja-kerja men'setting' bahan letupan

video

..hahaha..kemudian kami kembali ke markas kami di Molan..sambil menyambung kembali cerita dalam kereta encik zaidi telah dicalit najis..ahahaha..cam cilake busuknya..

Godok kupat neng ngisor ondo,
Godonge nipah di gawae atep,
Salah silap ku njaluk ngapuro,
ketemu meneh neng taun ngarep,
"SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI"

-gambar sumbangan dari cik jasmin-

Monday, October 8, 2007

SELAMAT HARI RAYA

video

Dengan Tulus Ikhlas
maaf zahir & batin
dari team kelab kembara serdang

Monday, October 1, 2007

FEEL

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada team-team backpackers. Sepanjang bulan puasa ini, aktiviti trip kena slow sikit..almaklum lah tengah berpuasa kan..sebelum trip ke Terengganu dan Kelantan ni , team KKS kena setel down hal-hal kerja agar tak bertimbun bila balik trip nanti..so mungkin dalam bulan Nov 2007 , blog KKS akan diupdate...yeahhh