Monday, March 1, 2010

Mendaki Gunung Datuk, Rembau

sebenarnya dah lama kami bercadang untuk mendaki Gunung Datuk, Rembau ini kerana kedudukannya yang dekat dengan rumah orang tua Hafdzuan. maka tanpa perancangan yang teliti, kami mengambil keputusan untuk mendaki gunung tersebut pada cuti hari raya cina yg lepas, dan dengan gamblenye hanya menggunakan crocs sahaja! (sbb tak bawak sports shoes balik kampung).

secara ringkasnya, Gunung Datuk, Rembau mempunyai ketinggian 2400 kaki (884 meter) di atas paras laut.
ni kali ke-dua aku naik gunung lepas gunung Kinabalu (thn 2005). masa tu muda remaja lagi, masih ok lg. kali ni dah tak brape nak remaja dgn keadaan baru 7 bulan lepas bersalin (alasan).

tiba di Taman Rekreasi Gunung Datuk, Rembau pada jam 8.40pagi.

pendaftaran utk naik gunung. bayaran sebanyak rm3/seorang dikenakan.



sejarah ringkas mengenai Gunung Datuk, Rembau.



entrance ke Gunung Datuk





pendakian bermula pada jam 9am. hampir merangkak! trek adalah boleh tahan mencabar.


ketua pendakian



anak-buah-hampir-pancit amik nafas sket


halfway trek adalah agak mencabar. halfway lg ok laa, landai sikit, tak berapa penat.

perjalanan sampai ke puncak Gunung Datuk mengambil masa selama 2jam. (pakcik jaga gunung ni cakap 2jam 45 min .. rupanya tu time utk dia kot .. dah namanya pon "pakcik" ..).


pemandangan dari atas Gunung Datuk. pemandangan seluruh negeri sembilan & melaka (kot???) . sungguh berbaloi-baloi. hilang smua penat.




view di puncak & dari puncak


foto wajib di puncak menggunakan tripod batu




walaupon cuaca agak panas (waktu tiba - 11am), tp angin sejuk kuat gile sampai rasa goyang plak, tak berani sangat nak berdiri lama-lama (padahal gayat)




menikmati keindahan puncak sambil makan sandwich yg dibawa bekal


selepas melepak selama 1/2 jam di puncak, kami memulakan perjalanan turun.


perjalanan turun dari puncak


ada gua(?) bersebelahan dgn tapak perkhemahan (bawah sikit dari puncak gunung)


dah turun baru mood bergambar datang, tapi muke adalah penat


batu besar





perjalanan turun yg agak curam & mendera tapak kaki yg hanya menggunakan crocs





termites




makhluk gunung


perjalanan turun mengambil masa selama 1 1/2 jam. terus rendam kaki kat dlm air terjun kat bawah puncak. sejuk giler & best giler.


melepaskan lelah


pendakian agak memenatkan (mestilah) sebab sampai hari ni masih lagi sakit-sakit badan. ketiadaan proper kasut menyebabkan badan terhentak 2 3 kali sebab permukaan trek yg licin & curam ketika turun. so lepas ni jgn tunjuk hero naik gunung tak pakai kasut ok .. hehe.

3 comments:

Shemmi said...

naik gunung jgn memandai pakai crocs OK!!hahaha..

zaidi said...

team KKS pakai kaki ayam masa naik gunung irau..

crunchi zinger said...

Kami daki 3jam setengah sambil menikmati flora n fauna padahal hakikatnya kaki megeletar penat..mmg adventure..paling penting kasut mesti sesuai...